Länk 2024: Glöm aldrig Trine

Våren 2024 deltar Barbackas gymnasiegrupp i teaterprojektet LÄNK

Fotograf: Martin Sventorp

Inte för att någon kände Trine egentligen, men ingen kände henne bättre än vi.

(citat ut pjäsen)

Våren 2024 deltog Barbackas gymnasiegrupp i Riksteaterns Länk-projekt och spelade pjäsen Glöm aldrig Trine av Dag Thelander.

Vad är Länk?

Riksteaterns så kallade Länk-projekt går ut på att skapa nyskriven dramatik för unga ensembler. Vartannat år väljer Riksteatern ut sex dramatiker som får uppdraget att skriva sex nya pjäser som passar unga teaterensembler. En sådan pjäs innebär oftast en berättelse med många roller och ett krav är att pjäsen inte är längre än timme, alltså en enaktare.

Unga teatergrupper i hela Sverige får delta och man anmäler sig i oktober föregående år genom att välja en av de sex nyskrivna pjäserna. Under våren möts sedan alla teatergrupper på 15 regionala scenkonstfestivaler, där varje grupp framför sin tolkning av det manus gruppen valt.

Varje Länk-omgång avslutas med en brakfinal i Hallunda, Stockholm där åtta utvalda pjäser får framföras för hundratals unga scenkonstälskare.

Glöm aldrig Trine

Barbackas gymnasiegrupp valde pjäsen Glöm aldrig Trine av Dag Thelander. Huvudperson är en teatergrupp, och man kan säga att pjäsen är en pjäs om en pjäs som blev en annan pjäs. I denna andra pjäs berättar en grupp unga teaterälskare om sin vän Trine som de förlorat. Berättelsen de spelar fram handlar om fördomar, tillhörighet och syskonkärlek och den blir en minnesbild av Trine.

Glöm aldrig Trine hade premiär på Kulturhuset Barbacka 19 april 2024. Efter tre fullsatta föreställningar åkte hela ensemblen till Malmö för att delta i den sydligaste Länk-festivalen tillsammans med fyra andra teatergrupper.

Festivalen pågick 27-28 april och pjäserna spelades på Intiman, en av Malmö Stadsteaters scener.

 

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 1 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?